Etichete

, , , ,

gandac politist

   Gândacul polițist de Teleorman este o insectă din ordinul tablagiilor, care trăiește prin secțiile de poliție din Teleorman, hrănindu-se în special cu rapoarte, plângeri și sesizări, pe care le citește mai întâi din scoarță în scoarță și le avizează favorabil sau nefavorabil, funcție de natura lor. Preferă secțiile de poliție cu activitate sporadică, unde este activ zi și noapte.

   Masculul este de culoare brun-castaniu, iar elementul caracteristic este reprezentat de gradele de pe umeri, care îi atârnă pleașcă. Unele specii poartă chiar și caschetă, mai ales în perioada când se fac avansări. Femela este brun-negricioasă și se remarcă prin gura mare, acoperită toată cu ruj.

   Gândacii adulți au o perioadă foarte activă în luna mai, când circulă pe birourile secțiilor de poliție, urcându-se pe aparatura birotică. După aproape o luna de zile de zbenguială, adulții se împerechează. La 10 zile de la acuplare femela depune ouă prin diverse dosare, aflate de obicei în locuri retrase și întunecoase, cum ar fi, de pildă, arhiva.

   Gândacul polițist de Teleorman este un daunător tipic al dosarelor în lucru. Pagubele sunt mai mult calitative, prin deprecierea și murdarirea lor cu dejecții salivare. Dosarele atacate de gândacul polițist de Teleorman au un miros neplăcut și nu mai pot fi instrumentate mai departe. Ele trebuie aruncate. Daunele sunt și indirecte, fiind o insectă neplacută numai și prin simpla sa prezență în secția de poliție.

   Gândacii polițisti de Teleorman adăpostesc multe specii de bacterii patogene. Ei dobândesc aceste organisme din cauza igienei precare și obiceiurilor lor de hrănire – mănâncă aproape orice tip de rahat.

   Oamenii obișnuiți pot deveni ușor alergici la gândacul polițist de Teleorman, în special prin expunerea prelungită la el.

   In ce privește mijloacele de combatere a acestor dăunători, se recomandă mai ales masuri de igienă, cum ar fi: evitarea secțiilor de poliție, tratarea secțiilor de poliție cu polițistocide și apoi astuparea și ferecarea căilor de acces în aceste secții. De asemenea, se recomandă împraștierea de polițistocide în locurile frecventate de gândacii polițiști de Teleorman.

   In combaterea chimică se recomandă mai ales folosirea momelilor bahice: bere, vin, vodcă si țuică de prună de două ori întoarsă care se așează în locurile invadate de acești gândaci polițisti de Teleorman.

Sperietoarea de Ciori