Etichete

, , , , , , , , , , , , ,

stropit-udat-paste

De Paști, există multe tradiții și obiceiuri pascale deosebit de frumoase, tradiții păstrate cu sfințenie de-a lungul secolelor și care, azi, încă mai răzbat, mai cu seamă în mediul rural.

Am selectat pentru dumneavoastră câteva care ni s-au părut reprezentative pentru aceasta mare sărbatoare a Paștelui.

UDAREA

Se strânge o ceata de băieți, de preferat toți aflați în stare avansată de ebrietate, și se duce cu gălețile, cănțile și butoaiele – fiecare cu ce are – pe la fetele din sat. Fata este udată toată, din cap pâna-n picioare, turnându-i-se apă din belșug în cap. Este indicat să se folosească și o mașină de pompieri, căci are tanc de apă și udarea fetei se poate realiza mult mai performant.

Urmează apoi procesul tehnologic de constatare a calității udării, în care scop fata este controlată în chiloți să i se vadă cantitatea organică de udare. Fata cu chiloții cei mai uzi este declarată câștigătoare și toti băieții din ceată se vor împerechea cu ea pe dată.

INVIECIUNEA

In ziua de Paști se ia una bucată mâță moartă și se umblă cu ea pe la toate babele din sat. Este de preferat ca mâța să se afle în starea  rigor mortis, pentru ușurința în mânuire.

Când ajunge acasă la babă, artistul popular cu mortăciunea va interpreta urmatorul cântecel:

„Invieciune,

Ciune băbăciune,

Scoate coarne bourești

Și te du la cimitir,

Că de nu, te calcă un TIR !”

Apoi i se aruncă babei mortăciunea în pat și artistul popular trebuie s-o șteargă la fugă, căci baba – enervată – va lua o mătură și-l va bate pe artistul popular cu coada de la mătură pe spate.

SPARTUL  SEMINTELOR

Deși acest obicei se practică cam tot timpul anului, in ziua de Paște el este cu totul special.

Artistul popular își ia un sac de semințe de Floarea Soarelui sau dovleac – la alegere – și de când cântă cocoșul dimineața de trei ori și până mai cântă încă de trei ori seara (daca nu cânta seara, cocoșul va fi tras de coada să cânte)  artistul popular nu se va opri din spart semințe. Din oră în oră artistul popular este obligat să mănânce și câte un ardei iute. Caștigător este ales cel care are limba cea mai roșie.

Paște fericit !

Popa Gomboasa,
patrirh la Turmy Hebdo