Etichete

, , ,

01 shadow

Salutară inițiativa autorităților locale din Bistrița, care au introdus taxa pe umbră. Este vorba despre o taxă care se aplică animalelor scoase la pășunat pe domeniul public.

Ideea este, am putea spune, genială și s-ar putea aplica foarte bine și în alte domenii ale activității omenești, cum ar fi bunăoara cea parlamentară.

Marea majoritate a parlamentarilor tot fac umbră degeaba prin Parlament, nu au inițiative legislative, nu au opinii și nu vorbesc de la tribună, barem să plătească taxă, să se aleagă și cetățeanul care i-a votat cu ceva de pe urma lor.

Parlamentarilor li s-ar putea aplica foarte bine încă o taxă, cea pe sforăit, unde Mihai Goțiu de la USR ar contribuabil campion. El n-a avut niciodată pat acasă, așa ca e obișnuit să doarmă pe unde apucă. Dacă tot trage la anghioase prin Parlament, măcar să plătească taxă !

Taxa pe umbră ar putea fi aplicată rentabil și unui alt posibil contributor fruntaș, Guvernul Cioloș, care ar putea-o plăti retroactiv: să plătească pentru c-au făcut umbră degeaba în Palatul Victoria timp de un an de zile, perioadă în care n-au atras niciun bănuț din fondurile europene pentru dezvoltare.

Insă campionul absolut la contribuția pentru taxa pe umbra ar fi, de departe, Klaus Werner Johannis, care tot face umbră prin Cotroceni de trei ani de zile… Suplimentar, el ar mai putea plăti și taxa pe muțenie.

N-ar fi rău pentru bugetul statului să se instituie și alte asemenea taxe, cum ar fi, de exemplu, cea pe respirat. Cine respiră, plătește ! N-ai bani de aer, ții gura închisă și-ți pui un clește de rufe în nas.

O alta taxă frumoasă ar putea fi cea pe băutul apei. N-ai bani de apă ? Poți bea liniștit o bere, că nu se taxează… 

Dar cea mai eficientă taxă pentru bugetul statului ar fi, de departe, taxa pe prostie. Dacă s-ar institui, România ar fi cea mai bogată țară din lume, ca pe cine sa impoziteze se găsește berechet: e plin Parlamentul și ministerele !

Sperietoarea de Ciori,

reporter special sub acoperire la Turmy Hebdo